Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 0.5 tk só
- 50 dkg liszt
- 2.5 dkg friss élesztő
Elkészítés:
- Kenyérsütő gépbe rakjuk a hozzávalókat a fenti sorrendben. (Kenyérsütő helyett persze kézzel is dagaszthatjuk. Ekkor az élesztőt felfuttatjuk és mint egy hagyományos kelt tésztát összeállítjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Majd a 3. lépéstől folytatjuk.)
- Dagasztás programot indítunk rajta (1ó 50p).
- Lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, egyenlő vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk.
- Vajazott-lisztezett tepsire rakjuk, tejjel lekenjük.
- 175 fokos sütőben 30 percig sütjük. (A jobb eredmény eléréséhez egy vízzel teli tálat teszünk a kalács mellé a sütőbe.)
- Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.
6-os fonat elkészítése 2:09-től: